Den Dotter

Foto: Bart Declercq


Vrienden die andere oorden hebben opgezocht en ver van Haaltert zijn gaan wonen vragen met ongeruste stem en een vreemde blik in hun ogen of er daar òòk gewandeld kan worden. 

Als mìjn blik dan al boekdelen kan spreken dan is het dàn. 

Even weg van de lintbebouwing en je komt in een oase van rust, heerlijke open kouters afgewisseld met onze ò zo typische assymetrische valleien met weelderige plekjes van puur natuurschoon.

Zo is ‘Den Dotter’.

De Ter Erpenbeek, door iedereen Molenbeek genoemd, slingert zich hier doorheen één van de vele bosvalleien die onze streek rijk is. 

Even een beekopsomming doen? 

Steenbeek, Holbeek, Vorsinckbeek, Klokputbeek, Wildebeek, Ter Erpenbeek (Molenbeek I), Molenbeek II en III en als toemaatje de Oliemeersbeek.

Niet verwonderlijk dat er op deze beken in de loop der jaren vele watermolens werkten.

Ook even opsommen? Engelsmolen, Ratmolen, Zwingelmolen, Cottemmolen, Van der Biestmolen, Graevesmolen, Kruiskoutermolen, Molen Te Broeck en ‘onze' Gotegemmolen.

Zes van deze molens zijn wettelijk beschermd. Ook de Gotegemmolen.

De natuur in Den Dotter is overweldigend. 

Waar vind je nog dotterbloem en slanke sleutelbloem, samen met  rivierkruiskruid, zwarte specht, wielewaal, zeggekorfslak,  om maar enkele voorbeelden van de diversiteit te noemen. 

Er zijn levendige plannen om zelfs ooievaars een kribbetje aan te bieden om hun kroost in groot te brengen.

Er kan nog héél veel over ‘Den Dotter’ en omgeving verteld worden; maar kom er wandelen, kom er genieten, laat je leiden door een grandioos stukje natuur en vergeet niet zo nu en dan je ogen dicht te doen en te luisteren naar de wind in de bomen, het geruis van de Molenbeek en het gezang van de vele vogels die hun thuis hebben in dit heerlijke brokje natuur.