Den Biest

Wandelen in 'Den Biest'

Over de brandnetel

 

Iedereen kent hen en iedereen loopt hen achteloos voorbij.

Onze kleine en onze grote.

De brandnetel.

Maar wat een plantje!

Ok, hij prikkelt een beetje en we doen allen ons best om hen uit onze tuinen te verdrijven.

Onze brandnetels hebben een voorkeur voor overbemeste grond en als je niet oppast hebben ze in korte tijd volledige (een beetje verwaarloosde) percelen ingepikt, en dan krijgt iets anders nauwelijks nog een kans.

Onze brandnetels zijn daarom ook cultuurvolgers: overal waar er mensen wonen ga je ze vaak aantreffen. En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom we de brandnetel leren gebruiken hebben.

Je kan er soep mee maken. Proberen?

Je kan er touw mee vlechten. Proberen?

Je kan er neteldoek mee weven.

Je kan er kaas van maken.

Je kan er ook je broer of zus mee plagen. 

Dan moet je wel voorzichtig zijn; de brandhaartjes staan op de stengel naar boven gericht en op de randen van de blaadjes. Als je hem dus voorzichtig onderaan vastgrijpt en naar boven toe strijkt, word je  nauwelijks of niet geneteld. Op eigen risisco!

 Er zijn zelfs plantjes die onze brandnetels willen nabootsen; op die manier denken ze dat ze ook de grote Jan kunnen uithangen. Witte dovenetel, paarse dovenetel, hoenderbeet en zelfs de gele dovenetel doen hun best om er, wat hun blaadjes betreft, uit te zien als een brandnetel. Laat u maar niet beetnemen door die gastjes; ze prikken helemaal niet.

Ook vlinders weten brandnetels best te waarderen; 

De rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en landkaartje leven namelijk van de brandnetel. Meer zelfs; énkel op de brandnetel..

 Zeg dus maar beleefd 'goeiedag' als je nog eens een brandnetel tegenkomt.

Berenklauw

Dagkoekoeksbloem

Harig knopkruid

Phacelia

Zwarte Nachtschade

Grote Kaardebol