Recepten

RECEPTEN

uit de natuur

Grote Brandnetel

 

Brandnetel is een oude groentenplant, waarvan het blad meestal op de wijze van spinazie wordt gegeten. De bladeren zijn echter ook goed te gebruiken voor eier- en korstdeeggerechten, als smaakmaker, als basis voor groentensappen en sauzen, en bovendien als aroma voor dranken zoals bier of thee. Verder kunnen van brandnetel groentengerechten, vullingen en pesto worden gemaakt.

Blancheer de scheuttoppen en malse bladeren circa 3 seconden en hak ze fijn, of rol ze voorzichtig met een deegroller uit, zodat ze hun brandharen verliezen. Na deze bewerking kunnen ze ook rauw door een salade gemengd worden. Brandnetelbladeren zijn op een luchtige plaats gemakkelijk te drogen om ze te bewaren als mineralenleverancier. Vroeger blancheerde men de bladeren en liet ze in zout trekken om ze vervolgens als plantaardig stremsel in de kaasbereiding te gebruiken.

 

Bron: "Eetbare wilde planten" ISBN 978-90-77463-25-3


Zaden

 

Geroosterd of gedroogd zijn de zaden als notige smaaknuance te gebruiken. Zowel de nog groene zaden, van juli tot augustus, als de rijpe zaden in de vroege herfst, kunnen in kruidenkaas worden verwerkt

 

Bloemknoppen

 

In het begin van de zomer zijn de bloemknoppen goed in salades te gebruiken

 

Smaak

 

Brandnetel heeft een spinazieachtige basissmaak, maar dan kruidiger en met meer aroma. De zaden smaken notig

 

Bevat

 

1 à 2% flavonoïden, vetten en koolhydraten, veel magnesium, kalium, ijzer en in water oplosbaar kiezelzuur, rijk aan eiwitten en vitamine A, C en E


Eenstijlige Meidoorn

 

Van augustus tot september kun je de vruchten van de meidoorn oogsten en de pit verwijderen. Je kunt ze rauw eten of aan compote vruchtenmarmelade of wijn toevoegen. Vers gemengd met meel en warm gemaakt werd er vroeger ook pap van gemaakt. Van de gedroogde vruchten wordt thee gezet of ze worden vermalen tot aanmengmeel.

 

Zaden

Geplet en geroosterd zijn de zaden uit de vruchten als koffievervanger te gebruiken

Bladeren

Met de heel jonge malse bladeren kunnen alcoholische dranken worden gearomatiseerd. Je kunt ze echter ook rauw eten of door salades mengen. Volwassen bladeren worden in de zomer gebruikt om thee te zetten of voor de bereiding van kruidenwijn.

 

Bron: "Eetbare wilde planten" ISBN 978-90-77463-25-3

 

Bloemen en Bloemknoppen

 

De sterkgeurenden bloemen worden van mei tot juni tot een zoet dessert verwerkt of door suiker gemengd om deze te aromatiseren. Je kunt ze ook echter over salades strooien of hun aroma in ijs en likeuren gebruiken. Begin april kun je de bloemknoppen aan groenten toevoegen of ze inmaken op de wijze van kappertjes

 

Smaak

 

De jonge bladeren en bloemen hebben een noot-amandelachtige smaak. De vruchten smaken melig, fruitig en zoet

 

Bevat

 

Favonoïden, (procyanidine, hyperroside en rutoside) vooral in de bladeren en de bast. Ook de vruchten bevatten deze stoffen echter in een beduidend mindere concentratie. De bloemen bevatten tot 0,15% etherische olie

 

Bladeren en scheuttoppen


 

Van maart tot juni worden de bladeren van hondsdraf gebruikt vanwege hun aroma. Je kunt ze rauw eten om de adem te verfrissen of ze gebruiken om thee, kruidenlikeur, schnaps en bier mee te kruiden, of als aroma voor kruidenolie. Het malse blad en de malse scheuttoppen lenen zich van maart tot mei uitstekend als toevoeging in salades, soepen, eiergerechten (omelet en roerei), quiche, eenpansgerechten, kruidenkaas, kruidenboter of kruidenkwarkBloemen


Van april tot mei kunnen de bloemen worden gebruikt als eetbare decoratie in salades, spreads of als aroma voor groenten en spijsolie.


Bevat


Bitterstoffen, looistoffen, etherische olie, saponinen, choline, vitamine C en kaliumHondsdraf

 

Loofbossen, dijken, bermen, waterkanten, duinen op matig tot zeer voedselrijke beschaduwde omgewerkte grond


Geneeskrachtige werking:

Volksgeneeskundig bij ontsteking van het maag-en darmslijmvlies, blaasklachten, leverklachten en griep. Aan hondsdraf wordt verder stofwisselingsregulerende werking toegeschreven. Bij voorkeur de verse plant gebruiken. Je kunt de plant ook in plantaardige olie laten trekken, dan afzeven en de aldus verkregen olie gebruiken voor de behandeling van wonden of voor huidverzorging. In de Chinese geneeskunde wordt de plant ingezet bij de behandeling van stoornissen in de dikke darm, de blaas en de longen


Smaak

De smaak van deze, bij kneuzing, heel aromatische en eetlustopwekkend geurende plant is bitter-aromatisch. De bloemen smaken aangenaam zoet.

Bron: "Eetbare wilde planten" ISBN 978-90-77463-25-3

 

Wortels


Als tijdens het oogsten de kruidige plantenwortels mee uitgetrokken worden, dan kunnen ze mee opgegeten worden


Bloemen


Van maart tot mei zijn de bloemen en de bloemknoppen samen met hun malse bloemstengels geschikt als mild-pittige eetbare decoratie


Zaden


Van mei tot juli kun je de zaden gebruiken als smaaktoevoeging voor dressings. Je kunt ze echter ook gebruiken in de winter als kiemzaad


Geneeskrachtige werking


De aanwezige mosterdglycosiden stimuleren de lever- en galwerking. De plant werkt krampoplossend en kan ook tegen reumatische klachten worden gebruikt


Bron: "Eetbare wilde planten" ISBN 978-90-77463-25-3

Kleine Veldkers

 


Kleine veldkers is een éénjarige plant van de Kruisbloemenfamilie.

De hele plant is soms paars doorlopen met meerdere aan de voet vertakte, kantige stengels.


Aan elke stengel groeien twee tot vier bladeren, die soms behaard zijn. Het blad kan tot vier bladparen hebben samen met één groot eindblad. De bloemblaadjes zijn wit met gele helmknoppen. We zien gelijktijdig knoppen, bloemen en hauwtjes met zaad op de bloemstengels, de hauwtjes steken boven de bloemen en de knoppen uit. De plant produceert heel veel zaad, dat oliehoudend is en zodus lang kiemkrachtig.


Bij het rijpen komen de hauwtjes onder spanning waardoor het zaad wordt weggeslingerd, we noemen ze dan ook springzaden.

Kleine veldkers groeit langs wegen, dijken, duinen, in tuinen en plantsoenen, op open, droge vaak zandiger tot zelfs op stenige grond.


Het blad van kleine veldkers kan van maart tot mei in salades worden gemengd of aan groentengerechten, ovenschotels en soepen worden toegevoegd. De bloemen kunnen van maart tot juli allerlei schotels versieren. De smaak lijkt op die van tuinkersZevenblad


Het meerjarig zevenblad is samen met fluitenkruid de meest voorkomende schermbloemige, ze is echter de enige schermbloemige met wortelstokken.

Deze witte wortelstokken kruipen voort door de grond, de groene stengel is hoekig, vertakt en hol.


Zevenblad vind je overal in bosranden, struikgewas en heggen

Het is een indicator van een stikstofrijke bodem. Zoals de naam het zegt staan de bladeren met zeven samen aan de stengel.


De kleine witte bloemetjes met vijf kroonblaadjes vormen samen een scherm en zijn in juni en juli te zien.

De bladeren kunnen klaargemaakt worden als spinazie, als je ze droogt smaken ze eerder naar peterselie, ook in de soep zijn ze lekker.


De heel jonge bladeren, die voor de bloei worden geoogst kunnen rauw worden verwerkt in een lekkere kruidensalade.

Bovendien kan je van zevenblad een lekkere pesto bereiden.


In de volksgeneeskunde werd zevenblad aangewend bij jicht en reuma wegens zijn diuretische eigenschappen, waardoor de gifstoffen sneller worden verwijderd via de urine.

Aegopodium is afgeleid van de Griekse worden aix en aigos wat geit betekent en podium of voet en heeft betrekking op de vorm van het blad. Podagraria komt van het Grieks woord podagra  voetjicht, een kwaal waartegen deze plant zou helpen, wegens haar diuretische eigenschappen.


Recept


(met dank aan Erna Lauwaet)Veganistische pesto van zevenblad:


30 gram zevenblad

10 gram pijnboompitten

50 gram walnoten

30 gram olijfolie

sap van 1/2 citroen

1 teentje knoflook

zwarte peper en kruidenzoutHet zevenblad heel goed wassen en drogen, alle ingrediënten samen in de blender mixen, olijfolie bijvoegen als de pesto te droog is.


Je kan ofwel de pitten of de noten vervangen door parmezaanse kaas, dan is de pesto wel vegetarisch maar niet meer veganistisch.
Inhoudstoffen:


Calcium, magnesium en kalium en silicium

vitamine C en caroteen of provitamine A